Ensamhet är ett utbrett fenomen världen över och inte allra minst i Sverige. En undersökning från WSP har visat på att hela 59 procent av invånarna känner sig ensamma. Cirka 30 procent av dessa upplever dessutom att det är ett problem medan var tionde person upplever att det är ett allvarligt sådant och detta är ett ständigt växande folkhäsloproblem.
Problematiken kan uttrycka sig på olika sätt och en annans situation kan skilja sig åt en hel del beroende på vad denne upplever för typ av ensamhet. Generellt sett brukar fenomenet delas upp i tre olika spektrum som man kan identifiera sig med enligt 1177 Vårdguiden.
Existentiell – vi känner att våra innersta tankar och känslor inte går att dela, att ingen verkligen lyssnar eller förstår.
Social – man saknar band till vänner och bekanta som man känner samhörighet med eller kan anförtro sig åt.
Emotionell – man saknar en kärlekspartner som man kan anförtro sig åt på djupet.
Det är dock viktigt att skilja på frivillig och ofrivillig ensamhet. En frivillig ensamhet är självvald och behöver inte vara skadlig medan en ofrivillig sådan innebär att man vill ha mer kontakt men saknar verktygen eller relationerna till det. Den ofrivilliga ensamheten är ett växande samhällsproblem som kan leda till fysisk smärta, stress, oro och nedstämdhet om den blir långvarig skriver man på Lunds universitet.
Om man tittar ur ett evolutionärt perspektiv sedan ett hundratusentals år är det inte särskilt märkligt med symptomen eftersom man som ensam var mycket sårbar i en i en miljö med andra rovdjur omkring, det är med andra ord en skyddsmekanism som triggas vid ofrivillig ensamhet – vi klarar oss bättre med andra människor som bland andra Peter Strang, professor vid Karolinska Institutet, författat skrifter om. Idag ser förutsättningarna annorlunda ut och de effekter ensamhet ger oss idag kan många gånger leda till en förvärrad hälsa.
Petra Heideken Wåger, docent i fysioterapi är en av de forskare som menar påtalar att det finns studier om att kronisk ensamhet är att jämföra med att röka ett paket cigarretter om dagen. Anledningen bakom ska vara att stresspåslaget innebär kärlsammandragningar som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt en förhöjd risk för depression.
Det är lätt att hamna i en negativ spiral där man börjar nedvärderar sig själv och sitt värde i jämförelse till andra, vilket gör att man drar sig i från sådana situationer där man kanske skulle träffa andra människor ännu mer och i stället börjar isolerar sig. I slutändan leder isoleringen till att det blir desto svårare att ta sig ur ensamheten.
Det finns olika saker som man kan tänka på för bryta den negativa trenden vid ensamhet och där har den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo har tagit fram ett begrepp kallat EASE.
E: Extend yourself. Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.
A: Action plan. Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller förening.
S: Selection. Välj vilka du vill bli vän med och investera i detta fåtal.
E: Expect the best. Utgå från att människor omkring dig vill dig väl.